ponedeljek, junij 25, 2007

višnjeva pita za dan državnosti

Čestitam vsem državljankam in državljanom ob dnevu državnosti (kok se to ponucano sliši). Upam, da ste kaj ponosni vsaj na svojo državo, če že na politiko niste. Jaz sem patriot - to pa itak že veste.
Danes smo pri nas doma bolj praznično razpoloženi. Če ste lačni, imate preveč časa in vse potrebne sestavine, lahko spečete višnjevo pito (po bibičinem receptu).

VIŠNJEVA PITA
Testo: 70 dag moke, 30 dag margarine (ali samo 25 dag), 20 dag sladkorja, 2 rumenjaka (lahko tudi celi jajci), 1 pecilni prašek, 2-3 žlice smetane.

Nadev: 0,5 kg izkoščičenih višenj (lahko tudi več, odvisno od tega koliko nadeva želite)

Moki s pecilnim praškom primešamo sladkor, rumenjaka in gnetemo z margarino in s toliko smetane, da nastane lahko gnetljivo testo (jaz sem gnetla kakšnih 15 minut). Razdelimo ga na dva dela in pustimo počivati približno pol ure.
Potem testo na pomokani deski razvaljamo, damo na valj in previdno damo v pekač. Položimo v pečico, segreto na 180°C in pečemo 10-15 minut (da malo porjavi). Na napol spečeno testo damo surove višnje in pokrijemo z drugo polovico testa.
Pečemo 30 minut na 180°C. Ko se pita ohladi jo potresemo s sladkorjem in postrežemo.

Pa dober tek!

3 komentarji:

Anonimni pravi ...

Očitno Slovenci na državne praznike ne jejo pit. Rajši so na pikniku jedli "slovenske" čevapčiće ("lulčki na žaru" se niso prijeli)

debeluska pravi ...

Saj ne obstajo nobeno pravilo, ki bi narekovalo kaj naj se jé za dan državnosti. Ta recept sm dala na blog samo zato, ker je ful dobr.
Zaradi mene lahko Slovenci jedo (oz. jeste) tudi "slovenske" ćevapčiće!

Anonimni pravi ...

ta recept je super (sem ga sprobala).